Fórum

SLOVAK.CH | Slováci žijúci vo Švajčiarsku

reklama

Som lekar, prosim o radu pri prac. povoleni

pred 4 rokmi 1 mesiacom #120 od Tomas
Dobry den,

som atestovany lekar a s priatelkou sme sa rozhodli, ze odideme zo Slovenska. Najradsej by sme isli do Svajciarska. Precital som uz viacere fora o Svajciarsku a mam zakladne informacie, ale rad by som sa poradil aj s vami, zijucimi vo Svajciarsku.

Mam teda viacej otazok, vopred velmi pekne dakujem za odpovede.

1. niekde som cital, ze je akysi nepisany postup krokov, ktore treba vybavit: Uzatvorena prac. zmluva, poziadanie o pracovne povolenie, s povolenim si hladat byt a do 3 mesiacov sa zdravotne poistit. Je to teda pravda, ze napr. bez povolenia mi nikto neprenajme byt?

2. pracovne povolenie. Mam v tom trosku chaos, kedze som cital aj protichodne nazory. Ked som Slovak zijuci na Slovensku, mozem si este pred prichodom do Svajciarska vybavit prac. povolenie L alebo mam prist do Svajciarska, za 3 mesiace (aka je turisticka lehota) si pokusim najst pracu a nasledne ked budem mat prac. zmluvu poziadam o prac. povolenie?

3. o pracovne povolenie typu L ziadam ja sam alebo musi zamestnavatel? A tiez o B-ecko ziadam sam alebo moj zamestnavatel?

4. je mozne vybavit si hned prac. povolenie typu B? Je to povolenie na 5 rokov? (jeden z diskuterov pisal, ze este stale je len na 1 rok)

5. co potrebujem na prac. povolenie typu L a B? Niekde som cital, ze zivotopis, prac. zmluvu, sprievodny list preco chcu prave mna, potvrdenie z uradu prace, ze nenasli nikoho vhodnejsieho, adresu, kde byvam a zdravotne poistenie? Na obidve povolenia potrebujem rovnake nalezitosti?

6. naozaj na povolenie L nepotrebujem zmluvu na dobu neurcitu a na B-ecko potrebujem zmluvu na dob. neurcitu?

7. resp. automaticky pri ziskani prace dostanem aj povolenie L, ak on poziadam? Na L-ka sa nevztahuje limit 2000 povoleni pre EU-8?

8. potrebujem nejake jazykove certifikaty – napr. Goetheho institut B2 ako v Nemecku? Nemcinu mam medzi B1-B2, ale nemam certifikat

9. nasiel som aj, ze uznavanie diplomov vybavuje FOPH. Moj diplom a atestaciu treba uznat este pred hladanim prace alebo staci zunat az ked si najdem pracu?

Trochu viac otazok, ale je to zivotny krok a nic nechcem podcenit ? Ak by mal niekto kontakt na nejaku nemocnicu, prosim, dajte mi vediet aj mailom. Urcite sa za pomoc odmenim.

Este raz dakujem a budem cakat na vase rady.
Tomas
pred 4 rokmi 1 mesiacom - pred 4 rokmi 1 mesiacom #121 od admin
Zdravim. Pokusim sa o odpovede. Pouzivate termin pracovne povolenie, ale ten termin nie je spravny. Vy potrebujete povolenie na pobyt, s ktorym mate moznost pracovat. Cize sa vybavuje povolenie na pobyt a nie pracovne povolenie.

Ad. 1) s povolenim na pobyt tupu L velmi tazko najdete ubytovanie, pretoze je to rocne povolenie a prenajimatelia samozrejme nechcu kazdy rok menit najomcov. S povolenim na pobyt tupu B je to jednoduchsie, ale iba v porovnani. Je narocne najst ubytovanie, aj ked mate povolenie na pobyt typu B.

Ad. 2) pred prichodom do Svajciarska je podla mna nemozne, aby ste si vybavili povolenie na pobyt. Cesty su dve. Bud zo Slovenska zacnete hladat pracu, a ked ju dostanete, tak prist sem a vsetko vybavovat, alebo najprv prist sem a hladat pracu. Ked mate podpisanu zmluvu, tak nasledne bud vas zamestnavatel (nie povinne) alebo sam vybavujete povolenie na pobyt na miestnom urade. Cize logicky musite mat uz ubytovanie a na prislusnom miestnom urade to vybavovat. Je dobre, ked tu niekoho mate a zo zaciatku u neho mozete byvat.

Ad. 3) nie je povinnostou zamestnavatela riesit vase povolenie na pobyt, cize si ho vybavujete vacsinou sam.

Ad. 4) povolenie na pobyt tupu B je mozne vybavit hned, ale musite mat podpisanu zmluvu na dobu neurcitu. Precitajte si clanok na tomto portaly o povoleni na pobyt. Ked dostanete povolenie na pobyt typ L, tak by ste mali mat zmluvu na dobu urcitu, a to na rok.

Ad. 5) pracovnu zmluvu, v niektorych povolaniach preco nemohli zamestnat na tu poziciu Svajciara, zmluvu na prenajom bytu alebo docasnu adresu. Az na zaklade vydania povolenia na pobyt vybavujete ZP.

Ad. 6) s povolenim L by ste nemali mat zmluvu na dobu neurcitu a na povolenie B musite mat zmluvu na dobu neurcitu.

Ad. 7) pripad: osoba podpisala pracovnu zmluvu na dobu neurcitu a zaroven poziadala o povolenie typ B. Prislo zamietave stanovisko, a tak poziadala o povolenie typ L. Takisto zamietnute, pretoze je zmluva na dobu neurcitu. Zamestnavatel urobil dodatok v zmluve a zmenil dobu neurcitu na dobu urcitu. Znovu podanie ziadosti na typ L a schvalene. Nasledne za 2 mesiace zruseny dodatok k zmluve a znovupodanie o typ B. Povolenie schvalene.

Na L povolenie na pobyt sa nevztahuju ziadne kvoty.

Ad. 8) certifikat potrebny ak potrebujete uznavat diplomy.

Ad. 9) ? to teda neviem, ale na uznavanie diplomov je tiez jeden clanok, tak si treba vyhladat v nom a mozno este viac.

Zelam vela sily a trpezlivosti.

S pozdravom,
Igor Kurek
Administrátor SLOVAK.CH
pred 4 rokmi 1 mesiacom #125 od Dalida
Dobry den pan lekar, ja som sestricka :-)

len taky maly dodatok ku Adminovej odpovedi, ktory Vam to polopatisticky a velmi precizne vysvetlil.

Na zamyslenie je podla mna ako prve, urcit si kantony, teda kraje kde by ste radi prisli pracovat. Svajciarsko ma na rozdiel od Slovenska 4 spisovne reci. Aby ste sa nahodou nekoncentrovali na kraje kde sa napriklad rozprava francusky, pritom vy ju povedzme ze neovladate. Prepacte, ak som sa nahodou nejako trosku "blbo" az primitivne vyjadrila, ale zazila som osobne ludi, ktori si myslia, ze v celom Svajci sa rozprava len po nemecky, co nie je pravda. Dokonca mi tvrdili, ze ja nemam pravdu.

Takze, 1. kanton, 2. praca, 3. povolenie, a az nakoniec byt. Vela nemocnic ma aj takzvave "slobodarne", alebo vlastne byty na prenajom, kym sa dotycna osoba" odpychne".

Vela stastia a veselych ludi okolo Vas.

Dalida
The following user(s) said Thank You: admin
pred 4 rokmi 1 mesiacom #146 od Dalibor Hudecek
Dobry den pane lekare
Ja mozu ako z hlediska poistovaka a pres 40 rokov tu zijici odpovedat. Zasadne souhlasiem z odpovedema Administratora. Aj Dalida ma pravdu. Moje nadzory sou na otazku 1:

1.- Snaz te sa najit praci zo Slovenska uz, to vam to udela jadnoduchšie. Len neco najit neni tak snadne, ako ked by jste tu bol. Z tim bytom je to takova slozita vec. Ako Administrator pisal, z L povoleniem je to hrozne tazke. Jedine ked jste nekde upolne v dedine na byt z nizkou urovny by jste dostal šanci. Radci pokuste sa najit u nekoho pobyt, alebo ako Dalida psala, takovej "Schwesternwohnheim", co maj vecie nemocnice by jste mel dobre šance ako lekar. Kazdopadne je to inak spravne, ako jste to pisla.
Len pozor u pojistovny. Vy mate opravdu 3 mesiace cas, sa pojistit. Len pojistenie zdravotne musite platit od 1. toho mesiece, co prijdete sem do Svajcu a sa prihlasite! To znamena, ked vy prijdete 28. Augusta a si vybavite pojistenie 25. Novembra, tak platite ale pojistenie pozadu od 1. Augusta ( a nie od 28. Augusta!!!). Kvoli tomu sa radci nejakej den po novem mesiecu prihlasit... ;-)

2.- Je to aj tak mozne ako jste to psal. Ze ked dostanete pracovnou smluvu, budete muset mit aj adressu vo Svajcu. A ked mate nejakeho znameho alebo v nejhorsiem aj nejakej hotel tomu slouzi! Len oni musej vas ako znat a tak dale... Ale je to opravdu tak, ze je to lapšie, ked vy prijdete na hledanie pobytu a vybavovanie povolenie sem.

3.- Realita je ta, ze dost zamestnavatelum sa ta administracnie prace niechce robit a hladaj len zamestnance z povoleniem vybavenem. Ale na druhou stranu, ked to firma uz vybavuje, tak je to ješte viace duvod, vam davat menšie plat ako uz dele tu zijici osobe. Ale toho sa zbavite, ked nekdy si vymeniete zamestnavatela. Predem ale doporucuju, se v jaziku dale vzdelavat... ;-)

4.- To z tema povoleniema je od Kantonu ke Kantonu inake!!! Hlavne sou ted zas kontigenty, kde omezujou te povolenie. Je to ale tak, com vzdelavanejsie jste vy, desto rychlejs dostanete povolenie B. Povolenie je casto 1. rok len na jeden rok, a ked ho predlouzite, tak ho dostanete na 5 rokov. Vy ako lekar ho dostanete asi hned uz na 5 rokov... ;-)

5.- V tom to ja souhlasim upolne z tom co jste uz sam pisal. Len je to od povolanie k povolanie rozdielne. Ze nekdy stacie aj len dobrej usmev a sympatyje. Len to malo kdy funguje...!

6.- Aj 6 je spravne. Len to je od kantonu ke kantonu rozdielne. Mame tu federalistickej system, kde je kazdej Kanton svoj vlastnie Staat vo staatu... ;-) Ze na L povolenie dostanete aj, ked mate smlouvu neurcitou! To je hlavne aj kvoly tem kontigentum, ze nemozou davat viace povolenie B.

7.- Neviem od kud mate to cislo, ze sa davaj 2000 povolenie typu B... :blush: To dela kazdej Kanton pre seba. Lepšie vyhliedku dostet hned povolenie B je, ked sa prijde na zaciatku roku alebo jste dobre vzdelanej alebo manzelka. Te kantony, kde nejsou tak velke a zname a co nemaj tolika ponuk na pracu, tam dostanete snadnejs povolenie B nez v Kantonu Zürich, Bern, Basel... ;-) Ale to sa neda vseobecne tak vravet...

8.- Zertifikat v lepsie funkci je nuntnej a vam najit pracy moooooc jednoduchsie udela!!! Ked mate moznost, upravte to, dostanete sa daleko rychlejs na lepsie placenou pracy! ;-)

9.- To vam udela daleko snadnejs najit dobrou praci! Ked to mate, jste kvalifikovanej, ked nie, tak jste pomocnie sila a aj tak placena...

Doufam ze som mohl pomoct.


Zdravim vas

Dalibor
The following user(s) said Thank You: admin
reklama

O nás

SLOVAK.CH je informačný portál a sociálna sieť pre Slovákov žijúcich vo Švajčiarsku. Slovenčina však nie je podmienkou, ale iba platformou na založenie tejto komunity.

Siete

Adresa

Igor Kurek
Thuraustrasse 12c
9500 Wil (SG), Švajčiarsko

Top