kde zacat

Zobrazuje sa 5 príspevkov - 1 až 5 (z celkového počtu 5 )
  • Autor
    Príspevky
  • #32498
    Renata Mojova
    Účastník (Participant)

    ahojte ,neviem ci tu niekto chodi a odpovie mi ale skusim
    spriatelom chceme zacat pracovat a zit vo svajciarsku , on pracu uz ma 20 ma nastupit , ja este nie . 
    neviem kde mam zacat ked prideme , ma mat zaistene ubytovanie ale chceme si najst podnajom spolu . on ide cez agenturu ma mat ale svajciarsku zmluvu . 
    viem dobre po nemecky , ale neviem kde zacat kedze nebudem mat povolenie . pracovala som roky v rakusku v gastro , no do hotela uz nechcem ist a prave takych ponuk je vela a viem ze oni aj vybavia povolenie , 
    ale ked by som si chcela najst inu pracu , ako mam zacat? chodit pytat sa? je sanca ze ma niekto zamestna , npr v kadernictve (mam tiez prax v tomto ) ked nemam pracovne povolenie???alebo mam skusit agetury????
    dakujem  za kazdu radu …

    #32499
    Igor Kurek
    Keymaster

    Dobrý deň. Univerzálne správne riešenie neexistuje. Ak chcete mať prácu čím skôr, tak by som začal v tom, čo je najpravdepodobnejšie, že sa na začiatku uplatníte, čiže gastro. Máte prax z AT, čo vám môže pomôcť. Na druhej strane je to v CH tak, že ak začnete pracovať v gastre, tak budete mať referencie z gastra a Švajčiari vás budú brať ako človeka pracujúceho v gastre a tak sa neskôr ťažšie uplatníte niekde inde. Vaša situácia je ale komplexnejšia a treba brať do úvahy aj iné faktory, napr. vaše vzdelanie, kde by ste chceli pracovať, či chcete v CH ostať alebo nie atď.

    #32500
    Renata Mojova
    Účastník (Participant)

    dakujem za odpoved , dobre ak by som teda aj zacala v gastro , ked poslem lebenslauf ako to je s pracovnym povolenim? su ochotni mi ho vybavit? alebo musim sama? ci radcej vezmu svajciara alebo niekoho kto povolenie uz ma ???

    #32501
    Igor Kurek
    Keymaster

    Ono je to tiež individuálne. Štandardný postup je:
    1. Vyučený Švajčiar v odbore
    2. Nevyučený Švajčiar
    3. Cudzinec s praxou v odbore v CH a povolením
    4. Cudzinec s praxou v odbore AT, DE s povolením
    5. Cudzinec s praxou v odbore AT, DE bez povolenia
    atď.
    Ale ako píšem. Ak chcú na danom mieste šetriť, tak idú hneď od čísla 3. Zamestnávateľ nie je povinný vybavovať povolenie, ale niektorí vám ho vybavia.

    Keď máte prevádzku v dosahu, je najlepšie zobrať CV a ísť osobne.

    #32502
    Igor Kurek
    Keymaster

    Na FB sa vyskytujú mnohé ponuky v gastre. Pridávajú ich Slováci, ktorí v danom podniku pracujú a vedia o pracovnom mieste. To by bolo asi najrýchlejšie riešenie.

Zobrazuje sa 5 príspevkov - 1 až 5 (z celkového počtu 5 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.